Tavaszi kertészkedés tippek

Tervezünk előre

Kertünk megtervezésével és egy jól átgondolt vetésterv kialakításával jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat a kinti munkálatok során. Érdemes előre kitalálnunk a veteményes felépítését a szezon során, valamint azt is, hogy melyik hónapban mit fogunk ültetni. Amennyiben előre gondolkodunk, biztosak lehetünk benne, hogy kertünket megfelelően kihasználjuk. 

A talaj előkészítése

A talaj előkészítése rendkívül fontos feladat, amelyről nem szabad megfeledkeznünk. Lényeges, hogy csak akkor álljunk neki az ágyások előkészítésének, ha a föld teljesen száraz. Elengedhetetlen lépés a talaj fellazítása kapával, a gyomok kihúzása, valamint a talajminőség javítása, amit műtrágya helyett érdemes érett humusszal vagy szerves trágyával megoldani.

Palántanevelés

Ültessünk a nyár folyamán a kertből begyűjtött vagy boltban vásárolt magokat palántázó edényekbe! Lehet ez paradicsom, cukkini, zeller vagy amit szívesen fogyasztunk. A kis palántákat a kiültetés előtt nevelhetjük az ablakban, fólia alatt vagy üvegházban is – erre alkalmazzunk például tejfölös dobozokat vagy papír ültetőedényeket, hisz az újrahasznosítással a környezetünket óvjuk. 

Korai zöldségmagok elvetése

Léteznek olyan növények, amelyek ellenállnak a hidegnek, ezért akár már kora tavasszal elvethetjük őket az első ágyásokba. Ebbe a csoportba tartozik a sárgarépa, a borsó, a vöröshagyma, a petrezselyem, a saláta, a spenót, stb. Tájékozódjunk az interneten a vetési időszakról, ez segítségünkre lehet a tervezésben!

Komposztálás

A komposztálás egy nagyon fontos újrahasznosítási folyamat, amit bárki elvégezhet a kertjében. Gyűjtsük a levágott ágakat, leveleket, kihúzott gyomokat és a szerves konyhai hulladékot (tojáshéj, zöldséghéj, kávézacc, stb.) egy komposztálóba. Az így keletkező humusz értékes tápanyagokkal látja el a talajt, ami elengedhetetlen, ha egészséges növényeket akarunk termeszteni kertünkben.

Shopping Cart
Scroll to Top