Krizantém gondozási kisokos

Az őszi növényvilág legszínpompásabb és leghálásabb növénye a krizantém. Őszi virágok toplistáját hosszan tartó virágzásával, sokszínű virágaival és igénytelen egyszerű gondozásával méltán vezeti. A krizantém egész évben kapható és sokkal tovább tart, ha vázás kivitel helyett cserepes krizantémt vásárolunk.

Flower

Krizantém jellegzetessége és igényei

Ismertető jegye:

  • többnyire egynyáriként nevelt évelő, de egyes fajták az erős fagyos időt is tűrik, a fészkes növények családjába tartozik
  • Hosszan csodálhatjuk akár a kertünkben akár cserépben díszíti otthonunk. Csekély törődéssel akár éveken át gyönyörködhetünk bennük.
  • Mérgező növény így fogyasztásra nem alkalmas.
  • Magassága elérheti a 20-40 centimétert is.
  • Virágai a fekete és kék szín kivételéven minden színben fellelhető.
  • Napos helyeket kedveli.
  • Közepes vízigényű

 

A beautiful high angle shot of pink Marguerite Daisies in a garden under the sunlight

Gondozása

Rendszeres öntözés mellett, teljes nyílásában egyszer tápoldatozzuk. Az elnyít virágokat vágjuk le. A forró napos időt nem kedveli a 30 fok feletti hómérséklet már károkat okozhat a növényeben. Rövid nappalos virágnak is nevezik őket ebből adódik az őszi krizantém elnevezése is.

Metszés, visszavágás

Júniusban szükséges a krizantém visszacsípése. A nvöény csonkítása és visszavágása azért szükséges, hogy növényünk gyönyörű bokros lehessen és temérdek mennyiségű virágot viselhessen magán.

Cserepes növény gondozása

Amennyiben cserepes krizantémot vásárolunk, hogy szép zöld levelű és sok bimbójú virágot vegyünk. Kertbe ültetéssel a segíthetünk újra virágzásra bírni növényünket.

A növények egyéb kezeléseknek köszönhetően kicsi marad. 30 cm-nél magasabbra nem igazán nő meg.

A tűző naptól óvjuk növényünket, de világos helyett keressünk neki. Szereti a száraz szobai levegőt, így hűvös helyen tovább virágzik.

Kétszer egy héten ha meglocsoljuk nagyon hálás lesz.

 

Betegségei és kártevői

Takácskták gyakran megjelennek rajta. Rövid életű növény esetén nincs értelme harcolni velük. Egyszerűbb megválni a beteg növényektől és új növényeket vásárolni.

A krizantémot több mint 15 vírus károsíthatja. Leggyakoribb a krizantémrozsa, mely alatt rozsdaszerű foltocskák jelennek meg a növényen. Ritka, de veszedelmes kártevő. Gyógyítani nem lehet, legbiztonságosabb, h a elégetjük.

Baktériumok és gombás betegségek szerekkel kezelhetők melyek tartalmaznak rézt. Károsítják a levéltetvek, az atkák, fonalférgek és a poloskák is.

Shopping Cart
Scroll to Top