Készítse fel kertjét az őszi időjárásra!

Véget ért a nyár, kezdődik az iskolaév ami a diákok már izgatottan vártak és augusztus végével már mindenki hazatért a nyaralásból. Új korszak érkezik, de ne feledjük a kerttel mindig van tenni való. 

Levelek lassan elveszítik gyönyörű zöld színüket és földre hullanak. A kertekben nyár végével nem ér véget a munka, de lelassul az élet. A sok esőzés miatt a gaz is gyorsabban növekedhet és ha kertünkbe fákat ültettünk leveleik elboríthatják a talajt. Érdemes a gyomokat eltávolítani, a magas füveket levágni és a lehulló leveleket eltüntetni az újabb nagy eső előtt. 

Figyelem

Fordítsunk nagy figyelmet ilyenkor a legádázabb gazra a parlagfűre, ami augusztus végén , szeptember elején éri el a virágzásának tetőfokát. Nem csak allergiás tüneteket okozhat az érzékeny embereknek, de súlyos pénzbüntetést is kaphatunk, ha nem gondoskodunk az eltávolításukról.

Utolsó munkálatok az évben

Utoljára november tájékán érdemes füvet nyirni, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk 4-5 cm-nél röbidebbre. A hideg időszak előtt készítsük fel a gyepünket, hogy könnyebben megbirkózzon az időjárás-változással járó viszontagságokkal. Az egyre nagyobb mértékben lehulló faleveleket időnkét  lombfúvóval távolítsuk el a gyepről, hogy azok ne vegyék el a napfényt a füvünktől és elkerüljük a barnás sárgás foltok kialakulását, valamint a mohásodást.

Az ágyásokat, a rózsákat és a fagyérzékeny növényeket rőzsével és levelekkel takarjuk, vagy csomagoljuk buborékfóliába, ezzel segítve őket, hogy a tavaszt épen és egészségesen kezdjék. A nyári virághagymákat ássuk ki, és helyezzük jól szellőző pincébe, hogy ha itt az ideje, újra kiültethessük őket a kertbe, a cserepes növényeket pedig zárt, védett helyre tegyük.

mikor a cserjék sárgulni kezdenek és lehajlanak az ágaik, vagy öregedésnek indulnak, metsszük őket a méretük negyedére, ugyanis ilyenkor visszaszívják nedveiket a gyökereikbe, de ha ezt nem tesszük meg, akkor elhalhatnak. A sövényeket utoljára ősszel vágjuk vissza, hogy megelőzzük a korhadást és a nedvesség felgyülemlését. A könnyebb munka érdekében használjuk a STIHL akkumulátoros sövénynyíróját, amivel időt és energiát spórolhatunk.

 

Shopping Cart
Scroll to Top