Gyümölcsfák metszése

Miért fontos a metszés?

A gyümölcsfák metszése elengedhetetlen a fa egészségének megőrzése, a terméshozam növelése és a gyümölcsök minőségének javítása érdekében. A helyes metszés segít megelőzni a betegségeket, javítja a fa formáját és biztosítja a napfény egyenletes eloszlását a koronában.

Mikor metszünk?

A gyümölcsfák metszésének ideális időpontja a tél vége és a kora tavasz, amikor a fák még nyugalmi állapotban vannak. A csonthéjasokat (például barack, cseresznye) azonban inkább a nyár közepén ajánlott metszeni, hogy elkerüljük a betegségeket.

Hogyan kezdjük a metszést?

  • Tisztítás: Először távolítsuk el a beteg, sérült vagy elhalt ágakat. Ezeket a részeket mindig a beteg szövet egészséges része fölött vágjuk le.
  • Formázás: Ezután alakítsuk ki a fa koronáját. Tartsuk meg a fő ágakat, amelyek az alapstruktúrát adják, és távolítsuk el a konkurens vagy kereszteződő ágakat.
  • Ritkítás: Ritkítsuk meg a koronát, hogy a napfény minden ághoz és gyümölcshöz eljuthasson.

Érdekesség: Az “Öreg Hölgy” metszési technika

Egy kevésbé ismert, de hatékony technika az “Öreg Hölgy” metszési módszer, amelyet főleg régebbi fák esetében alkalmaznak. Ez a technika arra összpontosít, hogy a fa fiatalító metszést kapjon, miközben megtartja az alapvető struktúrát és a termékenységet.

 

Ön ismerte ezt a technikát? 

Tippek és Trükkök

  • Éles Szerszámok: Mindig használjunk éles metszőollót és fűrészt, hogy tiszta vágásokat érjünk el és elkerüljük a sebzést.
  • 45 Fokos Szög: A vágásokat mindig 45 fokos szögben végezzük, hogy a víz könnyen lefolyjon a sebről és ne okozzon rothadást.
  • Ne Metszünk Túl Sokat: Egyszerre ne távolítsunk el túl sok ágat, mert ez sokkhatást okozhat a fának. A metszés mértéke ne haladja meg a fa ágai össztömegének 25%-át egy szezonban.

Vásároljon gyümölcsfát a Tápió Kert webshopjában!

Ha szeretne saját kertjében is egészséges és bőtermő gyümölcsfákat nevelni, látogasson el a Tápió Kert webshopjába, ahol különböző gyümölcsfák széles választékát találja. Válogasson a minőségi fajták között, és tegye kertjét gyümölcsözővé!

Tápió Kert – A gyümölcsfák szakértője!

Shopping Cart
Scroll to Top