Gyümölcsfa cserje ültetése 5 lépésben

1. LÉPÉS

Kiválasztás

Válasszon egészséges gyümölcsfa csemetét a helyi kertészetben vagy faiskolában. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta betegség jelei, és jó állapotban van-e. Ha nem ültetjük el azonnal, a csemetét csomagoljuk és tegyük vízbe (szabad gyökerű gyümölcsfa csemete esetén). Lehetőleg néhány óránál többet ne tartsuk a vízben.

2. LÉPÉS

Talaj előkészítése

Ásson ki egy akkora gödröt, amelyben a facsemete gyökerei kényelmesen elférnek, és még marad elegendő laza talaj a gyökerek megindulásához (10-20cm). Így a gödör kb. kétszer olyan széles, mint a gyümölcsfa gyökerzete.

A mélységet is hasonlóképpen állíthatjuk be.

3 LÉPÉS

Ültetési hely kiválasztása

Válasza ki a fa ültetési helyét a kertjében. A legtöbb gyümölcsfa napos helyen fejlődik a legjobban, így keressen egy területet, ahol legalább 6-8 óráig kapja a napfényt naponta.

4. LÉPÉS

Ültetési mélység

Fák megfelelő méretű ültetőgödre általában 1×1 m. A kiásott földet mozgassuk át, hogy porhanyós legyen. Tegyünk vissza az aljába egy kevés laza földet és keverjünk hozzá némi komposztot vagy érett trágyát, hogy a növény gyökérzete könnyebben fejlődhessen tovább a feljavított talajban. A föld egy részét terítsük el a gyökérlabda körül, majd 1-2 vödör vízzel öntözzük meg, míg iszapos nem lesz. Az iszapolás azért fontos, mert így minden gyökér-ágacskához odamossa a víz a talajt, s jobban be tudnak ágyazódni. A fa törzse körül alakítsunk ki tányért is, hogy a későbbi locsolás, esőzések során minél több víz szivároghasson be a fa gyökereihez. A földlabdáról a csomagolást még akkor is le kell venni, ha az komposztálható (pl. jutazsák), mert nem engedi megfelelően fejlődni a gyökérzetet. Feltétlenül be kell tartani az ültetési magasságot is: a fa ültetési mélysége a faiskolai magasságával egyezzen meg, azaz a gyökérnyakban található szemzés helye néhány centivel a talajszint fölött legyen. Ha ennél mélyebbre kerül, az a fa kipusztulását is eredményezheti.

5. LÉPÉS

Locsolás és gondozás

Ne feledkezzünk meg a gondozásról sem: ültetés után a facsemete rendszeres öntözést kíván legalább az első két évben, főként a hosszú forró nyarak alkalmával! Ha a frissen ültetett csemete földtányérját mulccsal vagy kaviccsal takarjuk, akkor a talaj tovább tudja tartani a nedvességet, s nem szárad ki túl hamar, így ritkább öntözést igényel.

Shopping Cart
Scroll to Top