Folyamatosan elpusztulnak növényeim! Mit rontok el?

Sokak kedvenc hobbija a kertészkedés nem hiába! Egyrészt egészséges és szép látvány másrészt szó szerint meghozza a gyümölcsét, ha gyümölcsöt vagy zöldséget termesztenénk. Kezdőként sok hibát elkövethetünk, ezért pár tippel és trükkel szeretnénk kedveskedni lelkes újonc kertészeknek.

Kezdje kicsiben

Ha nagy kertel rendelkezik először csak egy kis részt munkáljon meg vagy rendezzen be kertészkedés céljából. Egyszerűbbé teheti a dolgát, mert így nem kell olyan nagy területre egyszerre figyelmed. A gyakorlat teszi a mestert elvet alkalmazza. Nem kell egyszerre nagy ásatást tartani és kevesebb kártevővel is kell szembeszállni. Tesztként is alkalmazhatja, hogy mennyire érzi magának a feladatot, így eldöntheti, hogy később szeretne e kertészkedni továbbra is.

Nem mindegy mi hová kerül

Egyes növények az árnyékos helyet szeretik, míg mások ácsingóznak a napsugarakért, de vannak olyan növények is akik az arany középutat kedvelik. Első számú szabálya az elhelyezés a növénygondozásnak, ezért mindenképp tájékozódjon, hogy növényinek milyen igényei lehetnek.

Az időzítés

Ha Ön is egészséges kertre vágyik, akkor nem mindegy akkor nem mindegy, hogy mikor és milyen növényeket ültet. Egyes növényeknek megvannak a pontos időszakai az ültetésre, de fontos kiderítenie, hogy a kertjében lévő talaj is megfelelő e növényeinek.

Egyszerűen nagyszerűt

Egyes növények gondozása nem nagy feladat, talán kezdő kertészként ajánlott velük kezdeni és nagyobb sikerérzetet köszönhetünk ezeknek a növényeknek a felvirágoztatásával. Ha szüretelhető kertre vágyik ezen növények közé tartoznak, a paradicsomok, hagymák, paprikák és bizonyos babfajták. Ha virágos kertre vágyik akkor muskátli, napraforgó vagy petúnia a megfelelő választás.

Ambrózia

A fiatal növények vízigénye magasabb, így fontos szemmel tartani, hogy elegendő vizet kapnak e a gyerekek, de sose öntözzük túl őket. Öntözés közben figyeljünk oda, hogy növényeink levelére ne jusson víz, mert a leveleken így könnyebben megjelennek a gombás fertőzések vagy esetlegesen penész. Ne feledje túl öntözni rosszabb mint alul öntözni. A sárguló levelek árulkodóak lehetnek a túlöntözésről.

close-up-gardener-with-plants

Metszeni, de hogyan?

A metszés és ritkítás elősegíti a növények szellőzését. Ez sokat segíthet a betegségek leküzdésében és megelőzésében egyaránt.

Természetesen

Akár a növény talajáról, akár a tápanyagról vagy akár a kártevőkkel való küzdelemről van szó, mindig fontos az organikus / természetes megoldást megtalálni! Az organikus magok jobb termést hoznak, mint a boltokban kapható társaik. A vegyszerekkel kezelt és tápoldatozott növények elgyengülhetnek, megbetegedhetnek vagy el is pusztulhatnak. Nem is beszélve róla, hogy ha mi is fogyasztjuk ezeket a növényeket bennünk is károkat okozhatnak. Csak természetesen!

Shopping Cart
Scroll to Top